(2007)
Ο Μένης Θεοδωρίδης (1949-2021) ήταν σκηνοθέτης που δραστηριοποιούνταν στη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στην εκπαίδευση. Εργάστηκε στην ΕΡΤ ως σκηνοθέτης (1984-2010). Στο πρόγραμμα «ΜΕΛΙΝΑ – Εκπαίδευση και Πολιτισμός» (πιλοτικό πρόγραμμα για την Αισθητική Παιδεία στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 1994 – 2004) ήταν υπεύθυνος του εργαστηρίου οπτικοακουστικής έκφρασης και συμμετείχε στην ομάδα σχεδιασμού του εκπαιδευτικού υλικού. Συμμετέχει στην ΑΜΚΕ «Καρπός» (www.karposontheweb.org). Το 2010, στο σχεδιασμό των Προγραμμάτων Σπουδών για το Νέο Σχολείο που έγινε με ευθύνη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, πήρε μέρος ως υπεύθυνος του πεδίου “Πολιτισμός – Αισθητική Παιδεία” και ως υπεύθυνος του Προγράμματος Σπουδών για την Οπτικοακουστική Έκφραση. Υπεύθυνος εκπαιδευτικού σχεδιασμού της δραστηριότητας “Η δική μας γνώμη: κριτική αξιολόγηση μαθητικών ταινιών από άλλους μαθητές σε πανελλαδική κλίμακα”.
Δραστηριότητα σχετική με σχεδιασμό εκπαιδευτικού υλικού:
Ασχολήθηκε με τη διδακτική μεθοδολογία του μαθήματος της Ιστορίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και σχεδίασε, για λογαριασμό της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων Εξωτερικού του ΥΠΕΠΘ, πρότυπο εκπαιδευτικό υλικό (1982 – 1984).
Έχει διδάξει «Θέματα Οπτικοακουστικής Παιδείας» και «Χρήση Εποπτικών Μέσων Διδασκαλίας και Αξιοποίηση Εκπαιδευτικού Υλικού» στα ΠΕΚ Αθήνας, Πειραιά, σε σεμινάρια κατάρτισης στελεχών, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών και στα σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ» (1992 – 2004).
Συμμετείχε στην επιστημονική και συγγραφική ομάδα του εκπαιδευτικού υλικού για τη συνοδεία του μαθήματος της Γεωγραφίας (Πρόγραμμα «ΜΕΛΙΝΑ», σειρά εντύπων, 2001).
Υπεύθυνος εκπαιδευτικού σχεδιασμού, συγγραφής σεναρίου, σκηνοθεσίας και παραγωγής εκπαιδευτικού βίντεο για τις ανάγκες του εκπαιδευτικού προγράμματος “500 Χρόνια Έντυπης Παράδοσης του Νέου Ελληνισμού” για λογαριασμό της Βουλής των Ελλήνων, 2000.
Υπεύθυνος εκπαιδευτικού σχεδιασμού και συγγραφέας των συνοδευτικών εντύπων για τα δύο προγράμματα «ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ;» (Γνωριμία με τον Κινηματογράφο) του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΥΠΠΟ) για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΥΠΕΠΘ) (σειρά εντύπων, 1998 – 2001). Επίσης υπεύθυνος εκπαιδευτικού σχεδιασμού και συγγραφέας των εντύπων που συνόδευαν τις προβολές ταινιών για σχολεία, του Διεθνούς Φεστιβάλ Οικολογικού Κινηματογράφου, ECOFILMS στη Ρόδο 2005, 2006 και 2008.
Συμμετείχε στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό δραστηριοτήτων Οπτικοακουστικής Παιδείας (Δημιουργική χρήση των Μέσων και επικοινωνία) στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα σύνταξης Οδηγού Εκπαίδευσης στα Μέσα για εκπαιδευτές και συντονιστές νεανικών ομάδων (European Media Literacy Standard for Youth Workers).